2020 év eseményei

A DANUBE SZEGÉNYSÉG ELLENES TÁRSASÁG ALAPÍTVÁNY tevékenysége 2020-ban

ÜNNEPI DÍSZBEN SZEDERKÉNY

BAMA Baranya megyei hírportál
2020. december 22-i beszámolója

Az eredeti cikk itt érhető el:

https://www.bama.hu/pr/unnepi-diszben-szederkeny-3438235/ 

Csodás karácsonyi fények is színesítik a község esti megvilágítását. Az idei díszkivilágítás igazi látványossága lett a község főutcájának, esténként nézelődő családok gyönyörködnek minden elemében. 

Az idei adventi dekorációt Ulbert Renáta alpolgármester álmodta meg, a megvalósításra a takarékos gazdálkodás miatt civil szervezetek bevonására is szükség volt. Az Intermelody Egyesület és a német nemzetiségi önkormányzat elsőként ajánlották fel segítségüket, majd csatlakozott hozzájuk a többi civil szervezet is. A nyugdíjas egyesület tagjai lelkesen dolgoztak a betlehem elkészítésén, igazi kreatív műhelyként fúrtak, faragtak, bábukat öltöztettek és végül elkészült a buszmegálló mellett a csodálatos, életnagyságú betlehem. A német önkormányzat tagjai és az óvoda dolgozói karácsonyi manókat gyártottak, melyek a fénypiramisok tövében köszöntik az arra járókat.

A Szabadidős Egyesület az iskola ablakait díszítette fel, az Intermelody pedig a Karasica hidat, de érkezett még felajánlás a Turisztikai Egyesülettől, illetve a horvát önkormányzattól is, így további égősorok és fénypiramisok kerülhettek a falu különböző pontjaira.

A falut Mohács felé elhagyva egy igazi rénszarvas húzta szánkón utazik a Mikulás a manóival. A régi lovas­szánt Maml Balázs polgármester szállította a helyszínre nagyszülei pajtájából, és a német önkormányzat tagjai díszítették fel. A feldíszített fenyők mellett pedig az önkormányzat világító táblája kíván boldog karácsonyt az arra járóknak.

A szederkényi idősek ezentúl számíthatnak az „amerikai nagybácsira”.

A község önkormányzatát egy olyan alapítvány kereste meg, amely néhai John Petz hagyatékát kezeli. Petz János (Johann Petz) 1927-ben született Szederkényben, majd szüleivel kivándorolt Ausztriába, onnan pedig Kanadába. Szorgalmas sváb emberként szép karriert futott be, majd hosszú és tartalmas élet után 2018-ban hunyt el Vancouverben, meglehetős vagyont hátrahagyva. Csupán 13 éves volt, mikor szülőföldjét elhagyni kényszerült, szülőfaluját viszont sosem feledte: végrendeletében egy alapítvány létrehozásáról rendelkezett, melynek fő célja a Szederkényben élő idős, rászoruló emberek támogatása lett.

Az alapítványnak köszönhetően karácsony előtt 46 idős, egyedül élő nyugdíjas lakos kaphatott egyenként mintegy 30 ezer forint értékű csomagot ajándékba. Az alapítvány részéről ez nem is csak egy egyszeri akció volt, a továbbiakban is fordulhat hozzájuk minden szederkényi idős lakó, akinek anyagi nehézségei adódnak. Így segítenek, ha például beázik a tető, vagy ha elromlik a mosógép, és gondot okoznak a javítás költségei.

Büszkén tekintenek a nagy múltú, aktív civil szervezetekre

A szederkényi civil, avagy egyesületi életet nevezhetjük jól szervezettnek, sokszínűnek és közösségformálónak. A községben nyugdíjas, polgárőr, honismereti, sport, énekkari, szabadidős és kulturális, továbbá turisztikai egyesület is működik, mégpedig igen pezsgő életet biztosítva Szederkény mindennapjaiba.

A 30 éve működő Szederkényi Szabadidős és Kulturális Egyesület (elnöke Béládi Melinda) nagy hangsúlyt fektet a hagyományok ápolására és a múlt értékeinek megőrzésére. Programjaik (sváb bál, táncházak, családi délutánok, alkotótábor, Karasica Fesztivál, a családi adventi készülődés, a Mikulásváró műsor, karácsonyi játszóház, néptáncóra) nagy részét évről évre tradicionálisan rendezik meg, széles körű összefogással. Az öt évvel ezelőtt életre hívott, „Összeköt a Karasica” elnevezésű fesztiváljukat Szederkény után Horvátországban, majd ismét itthon, majd Fekeden rendezték meg. Jövőre, ha erre lesz alkalmuk, ismét Szederkény ad otthont a rendezvénynek. A világjárvány miatt sajnos nekik is számos programjuk elmaradt. Év elején a 24. Sváb bált még meg tudták rendezni, de a kézműves foglalkozásokból ez évben csak egyet tudtak megtartani, a néptánc-foglalkozások a korlátozások idején az online térbe költöztek. Az egy hetes hagyományőrző gyermek alkotótáborukat – igaz korlátozott létszámban – meg tudták tartani, és nagyon jól sikerült.

A Nyugdíjasok Szederkényi Egyesülete 1992. júliusában alakult, napjainkra csaknem 150 taggal rendelkeznek. Immár 12 éve Tukacs András az egyesület elnöke, a szervezet legfőbb tevékenysége a nyugdíjas korúak érdekeinek képviselete, a nemzetiségi hagyományok őrzése és ápolása. Önkéntes és igen aktív vezetői segítségével évente 35–40 rendezvényt hoznak tető alá. Példaértékű és aktív a sport, illetve szabadidős tevékenységük is: kerékpártúrákon, közös sportoláson vesznek részt a községi sportnapokon, a fiatalokkal és az unokákkal karöltve. Eredményes tevékenységet folytat mindhárom kulturális csoportjuk (színjátszóik, modern táncegyüttesük és az énekkaruk), a nyugdíjas Ki Mit Tud? versenyek rendszeres résztvevői, nem egy esetben díjazottjai és győztesei voltak.

Az önkormányzat és a civil szervezetek ezúton kívánnak békés és áldott ünnepet a szederkényieknek és minden olvasónak!

Az összeállítás
a Szederkényi Önkormányzat támogatásával készült.

Összeállította:
Rajnai-Zsíros Krisztina

Kapcsolatfelvétel Szederkény alpolgármesterével, a 2020. karácsonyi adományokkal kapcsolatban.

2020. november 26.

© DANUBE SZEGÉNYSÉG ELLENES TÁRSASÁG ALAPÍTVÁNY

Telefon: +36 70 389 7929                                                                                                                              
Cím: 1092 Budapest, Ráday utca 20. 1. 10/A.                                                                                                   Adószám: 19110372-1-43
E-mail: charity@danubecharity.hu                                                                                                       Nyilvántartási szám: 01-01-0012736